RSS

Μια άλλη Διεθνής

28 Ιον.

  • Η «Διεθνής» μας πάει καλά! Ο λόγος για τη «Διεθνή» της «Monde diplomatique», η οποία πραγματοποίησε την τελευταία συνάντηση των ξένων εκδόσεών της στη Λιουμπλιάνα.

Το δίκτυο συνεχίζει να εξαπλώνεται: Αυτή τη στιγμή αριθμεί 72 συνολικά ξένες εκδόσεις σε 25 γλώσσες. Μέσα σε ένα χρόνο, μάλιστα, κέρδισε έξι καινούριες συμμετοχές: στην Τουρκία, στο Μεξικό, στη Βολιβία, στη Σουηδία και στην Αρμενία, διπλή έκδοση στην ουσία, καθώς εκτός από την Αρμενία εκδίδεται και στη Ρωσία ειδικά για την αρμενική κοινότητα της χώρας.

*Ο Ντομινίκ Βιντάλ, επικεφαλής των ξένων εκδόσεων για 15 χρόνια και συνυπεύθυνος αυτής της παγκόσμιας εξάπλωσης, αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης παραδίδοντας τη σκυτάλη στη Μαρτίν Μπιλάρ.

*Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της κρίσης που μαστίζει τον τύπο, τα νέα για τη «Monde diplomatique» είναι μάλλον θετικά. Η εφημερίδα σημείωσε πέρυσι μικρή αύξηση της κυκλοφορίας της πρώτη φορά από το 2003. Μια άνοδο την οποία φιλοδοξεί όχι μόνο να διατηρήσει, αλλά και να ενισχύσει προσφέροντας οικονομικά κίνητρα σε νέους συνδρομητές και στοχεύοντας και στους αναγνώστες ημερησίων και εβδομαδιαίων εντύπων.

*Με ποιον τρόπο σκοπεύει να το πετύχει;

«Δίνοντας έμφαση στην έρευνα και στο καλό ρεπορτάζ», απάντησε ο διευθυντής της εφημερίδας, Σερζ Αλιμί, τονίζοντας ότι «σε αντίθεση με άλλα έντυπα που έκαναν εκπτώσεις στην ποιότητα εισάγοντας τη μόδα και το λάιφ στάιλ στις σελίδες τους προκειμένου να κερδίσουν αναγνώστες, η «Monde diplomatique» σκοπεύει να παραμείνει πάνω από όλα μια εφημερίδα σκέψης και παρέμβασης».

*Εκτός, όμως, από την έντυπη, καλά δείχνει να πηγαίνει και η ιστοσελίδα της εφημερίδας, την οποία επισκέπτονται περίπου 700.000 χρήστες το μήνα.

Φαίνεται, μάλιστα, ότι το Ιντερνετ «ταιριάζει» στη «Monde diplomatique», αφού, όπως διαπίστωσε ο υπεύθυνος της διαδικτυακής έκδοσης, Φιλίπ Ριβιέρ, πολύς κόσμος που αγνοούσε την ύπαρξη της εφημερίδας, την ανακάλυψε τυχαία μέσω του Google και την «υιοθέτησε» αμέσως.

*Για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η «Monde diplomatique» μέσα στο νέο παγκόσμιο πολιτικό πλαίσιο έκανε λόγο ο Σερζ Αλιμί: «Η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα αποτελεί τεράστια πρόοδο συγκριτικά με τα τελευταία χρόνια. Η νέα κατάσταση στις ΗΠΑ δεν μας επιτρέπει να είμαστε κλειστοί, ούτε δογματικοί. Εξάλλου, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι είμαστε εφημερίδα και όχι κόμμα», είπε με νόημα ο Αλιμί.

*Στο τραπέζι έπεσαν προτάσεις για μεγαλύτερη συνεργασία και ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των ξένων εκδόσεων με τη μητρική εφημερίδα μέσω Διαδικτύου για, τη δημιουργία ενός εργαστηρίου «ιδεών που ενοχλούν» και για ένα πολιτιστικό ημερολόγιο με τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις σε κάθε χώρα όπου εκδίδεται η εφημερίδα…

*Στους άμεσους στόχους είναι και η «ομογενοποίηση» όλων των διαδικτυακών εκδόσεων, που θα αποτελέσουν στο μέλλον την κινητήρια δύναμη του τύπου. Οι έλληνες αναγνώστες μπορούν να πάρουν μια μικρή πρόγευση στο http://www.monde-diplomatique.gr

  • Της ΚΟΡΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 28 Ιουνίου 2009
 
Σχολιάστε

Posted by στο 28 Ιουνίου, 2009 in Monde diplomatique

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: