RSS

Τύπος και υπογραμμός στην παραβίαση της ελευθεροτυπίας

21 Οκτ.
  • Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ, Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ναι μεν χαιρετίζουν ως «ατμομηχανή της ελευθεροτυπίας» σκανδιναβικές χώρες και Ελβετία οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, αλλά στη φετινή τους κατατακτήρια λίστα κατηγορούν την Ευρώπη ότι, πλέον, κατεβαίνει από το βάθρο των κρατών που σέβονται την ελευθερία του Τύπου, ενώ ψέγουν ιδιαιτέρως τη θεαματική κατρακύλα της Ελλάδας -τελευταίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση- στην 70ή θέση, από την 35η το 2009 και 31η το 2008.

«Σεβαστείτε μας», γράφει το πλακάτ που κρατάει η Βολιβιανή δημοσιογράφος καθώς διαδηλώνει στη Λα Παζ. Πάνω από τον σεβασμό, όμως, είναι η ίδια η ζωή τους, καθώς μέσα στους πρώτους μήνες του 2010 έχουν σκοτωθεί σε όλο τον κόσμο 36 δημοσιογράφοι, τραυματιστεί 158, ενώ 112 είναι κρατούμενοι σε φυλακές (φωτ. Reuters)

«Σεβαστείτε μας», γράφει το πλακάτ που κρατάει η Βολιβιανή δημοσιογράφος καθώς διαδηλώνει στη Λα Παζ. Πάνω από τον σεβασμό, όμως, είναι η ίδια η ζωή τους, καθώς μέσα στους πρώτους μήνες του 2010 έχουν σκοτωθεί σε όλο τον κόσμο 36 δημοσιογράφοι, τραυματιστεί 158, ενώ 112 είναι κρατούμενοι σε φυλακές (φωτ. Reuters) Πολιτειακές και κομματικές μεθοδεύσεις, όπως και περιστατικά κρατικής, κυρίως, βίας εναντίον ανθρώπων των ΜΜΕ, στάθηκαν μέσα στη χρονιά επανειλημμένες αφορμές για δυσοίωνες επισημάνσεις από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RsF) ότι η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου μέσα στην Ε.Ε. χειροτερεύει. Μπορεί 13 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. να φιγουράρουν ακόμα μέσα στην πρώτη 20άδα, όμως η κατάταξη των άλλων 14 βρίσκεται πολύ χαμηλά, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ των φιλικών και εχθρικών προς τα ΜΜΕ ευρωπαϊκών χωρών.

  • Κάτω και από την ΠΓΔΜ

Ελλάδα: Μοιράζεται την 70ή θέση με Βουλγαρία, Κένυα, Κομόρες και Μπενίν, μία θέση κάτω από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και δύο από την ΠΓΔΜ. Ρουμανία: Μαζί με τις Μαλδίβες, 52η. Ιταλία: Μαζί με την Μπουργκίνα Φάσο, 49η. Κύπρος 45η, ενώ οι RsF κατατάσσουν ως ξεχωριστή οντότητα τη Βόρεια Κύπρο στην 61η θέση, ενώ τη Γαλλία στην 44η. Αξιοσημείωτο ότι η χώρα μας τυγχάνει ειδικής καταγραφής στην εισηγητική έκθεση των RsF, ως ραγδαίως υποβιβασθείσα, στην ίδια κλίμακα με τις Φιλιππίνες, την Ουκρανία και την Κιργιζία. Αναφερόμενες αιτίες: δικαστικές διώξεις και επιθέσεις εκπροσώπων των αρχών σε εργαζομένους στα ΜΜΕ, ενώ υπάρχει ξεχωριστή μνεία στη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια που δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί. Ενδεικτικά να αναφέρουμε επίσης: ΗΠΑ, 20ή θέση. Αλβανία, 80ή. Ισραήλ, 86η. Τουρκία 138η. Οι RsF προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν συμβαδίζει απαραίτητα με τον σεβασμό της ελευθεροτυπίας, φέρνουν ως παράδειγμα χώρες όπως η Κίνα (171η), η Ρωσία (140ή) και η Ινδία (122η).

Ποιες είναι δε οι πέντε χειρότερες χώρες για τους δημοσιογράφους στον πλανήτη με βάση τον αριθμό κατάταξης των RsF; Ερυθραία (178), Βόρεια Κορέα (177), Τουρκμενιστάν (176), Ιράν (175) και Μπούρμα (174). Ενώ σε Μεξικό (136), Αφγανιστάν (147), Πακιστάν (151) και Σομαλία (161) το επάγγελμα του δημοσιογράφου εξακολουθεί να βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του 2010 έχουν σκοτωθεί διεθνώς 36 δημοσιογράφοι, 158 τραυματίστηκαν, ενώ 112 κρατούνται. (Πηγή: en.rsf.org)

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Οκτώβριος 21, 2010 in Ελευθερία του Τύπου

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: