RSS

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Τζούλιαν

19 Δεκ.
  • ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΔΙΑΡΡΟΩΝ ΑΡΧΙΣΕ
  • Υπεύθυνος: Επιμέλεια: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Φαίνεται πως το Electronic Frontier Foundation (www.eff.org) είχε δίκιο υπενθυμίζοντας προ ημερών πως «η πληροφορία είναι το αντίδοτο του φόβου». Γιατί μπορεί ο Τζούλιαν Ασάντζ να μπήκε στη φυλακή -έστω και για λίγες μέρες, κατηγορούμενος για άσχετα αδικήματα- αλλά η επιτυχία του Wikileaks λειτουργεί ήδη ως αντίδοτο στο φόβο απέναντι στα «δημοκρατικά» καθεστώτα του πλανήτη.

Το πόσο δραστικό είναι αυτό το αντίδοτο, θα το αποδείξει η ιστορία. Αυτό που είναι εμφανές σήμερα είναι ότι η εικόνα της διεθνούς διπλωματίας που σύρεται πίσω από τις διαρροές ενός σκιώδους μηχανισμού αποκαλύψεων, έχει ενδυναμώσει την αίσθηση ότι το Διαδίκτυο μπορεί επιτέλους να παίξει τον ρόλο που οραματίζονται οι υπερασπιστές της ελευθερίας του λόγου: να φιλοξενήσει δομές που θα υπερβούν τον έλεγχο της πληροφορίας και την κυρίαρχη ρητορική περί της ζωτικής ανάγκης απόκρυψης σημαντικών πληροφοριών στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες το Ιντερνετ στεγάζει πλέον τους κλώνους του δικτύου που δημοσιοποίησε μέσα σε λίγες μέρες όσα δεν έχουν καταφέρει να βρουν και να βγάλουν στη φόρα όλα τα ΜΜΕ του πλανήτη επί δεκαετίες. Η μία μετά την άλλη ξεφυτρώνουν οι πλατφόρμες, όχι μόνο αυτές που επεξεργάζονται το υλικό που δημοσιοποιείται τμηματικά στο http://213.251.145.96/ (την πραγματική διεύθυνση του Wikileaks) αλλά κι εκείνες που καλούν το κοινό να συνεισφέρει με νέα απόρρητα έγγραφα, κατά το πρότυπό του.

Μεταξύ αυτών είναι και πρώην συνεργάτες του Ασάντζ, που υπόσχονται μεγαλύτερη διαφάνεια από αυτή που επικρατεί στο επιτελείο που μόλις εγκατέλειψαν. Αυτό και μόνο αρκεί για να υπενθυμίσει πως πίσω από πανίσχυρους μηχανισμούς -όπως έχει εξελιχθεί να είναι και το Wikileaks- μπορεί να μην κρύβεται το ιδανικό μοντέλο πλατφόρμας αποκαλύψεων. Αλλά ακόμη κι αν υπάρξουν «ιδανικά» μοντέλα, θα χρειαστεί πολλή δουλειά και επεξεργασία αυτών των αποκαλύψεων για να αξιοποιηθούν θετικά από τις κοινωνίες και τα μέσα ενημέρωσης. Κι αυτό θα είναι το στοίχημα της μετα-Wikileaks εποχής.

http://ow.ly/3οΗ1r

Συνήθως γκρινιάζουμε που ο καθένας μπορεί να πάρει τα δεδομένα μας από το Facebook και να τα κάνει ό,τι προαιρείται.

Αυτή τη φορά, όμως, εκείνος που τα πήρε (ένας μαθητευόμενος developer στα εργαστήρια του FB), τα έκανε ένα εντυπωσιακό γράφημα που αποτυπώνει τις συνδέσεις εκατομμυρίων χρηστών στον παγκόσμιο χάρτη. Οπως θα προσέξετε, περιοχές όπως η Ασία σχεδόν δεν υπάρχουν για το δίκτυο.

http://www.sheblogs.eu/santa-claus-letter

Αν είστε οικογένειες της τελευταίας στιγμής και το ταχυδρομείο σάς πέφτει πιο μακριά από τον υπολογιστή, τα παιδιά σας μπορούν φέτος να στείλουν e-mail αντί για γράμμα στον Αγιο Βασίλη.

Η Magica από το διαδικτυακό γυναικείο περιοδικό «SheBlogs» δημιούργησε μια πλατφόρμα ακριβώς γι’ αυτό το λόγο και εγγυάται ότι τα παιδιά μπορούν να την χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια, χωρίς να γίνουν στόχος διαφόρων ανεπιθύμητων.

  • Νέοι όροι

Hacktivist

Χακτιβιστής είναι ένας χάκερ που λειτουργεί με πολιτικά κίνητρα, ως ακτιβιστής. Ο όρος προστέθηκε στο λεξικό της Οξφόρδης το 2003.

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Δεκέμβριος 19, 2010 in Διαδίκτυο, Wikileaks

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: