RSS

Η «Αυγή» και η απεργία

19 Δεκ.
Η ΑΥΓΗ: 19/12/2010

Η «Αυγή» της Κυριακής αναγκάζεται να κυκλοφορήσει σήμερα εξαιτίας των εξελίξεων στον Τύπο. Οι διαπραγματεύσεις της ΕΣΗΕΑ και των άλλων συνδικάτων των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ με τους ιδιοκτήτες απέβησαν προχθές άκαρπες, με αποτέλεσμα τα κυριακάτικα φύλλα να είναι δυνατόν να κυκλοφορήσουν μόνο σήμερα.

Η «Αυγή» διαβεβαίωσε την ΕΣΗΕΑ και τα άλλα συνδικάτα ότι αποδέχεται την προτεινόμενη συλλογική σύμβαση. Δεν κατέστη, όμως, δυνατόν να ανασταλεί η απεργία για όσες εφημερίδες συμφωνούν με τη σύμβαση, ώστε να κυκλοφορήσουν κανονικά, όπως είχε συμβεί παλαιότερα. Διακριτική ευνοϊκή μεταχείριση μεμονωμένων μέσων οδηγεί σε άγρια απορρύθμιση τον χώρο και αποδιοργανώνει τα σωματεία.

Φέτος ο αγώνας των εργαζομένων για συλλογική κλαδική σύμβαση έχει ιδιαίτερη σημασία. Γίνεται την επομένη της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, που ουσιαστικά καταργεί τις κλαδικές συμβάσεις και θεσμοθετεί τη ζούγκλα στους εργασιακούς χώρους. Ορισμένοι μεγαλοεκδότες μάλιστα, όπως το συγκρότημα Αλαφούζου, δεν περίμεναν τον νόμο – έκτρωμα, άρχισαν πριν από δύο εβδομάδες τον εκβιασμό για ατομικές συμβάσεις εργασίας. Άλλοι, όπως ο ΔΟΛ, προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις και τώρα διαπραγματεύονται τη σύμβαση που αποκλείει τις μαζικές απολύσεις!

Έχει μεγάλη σημασία η υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης. Ακόμη κι αν ένας – ένας οι εκδότες, και όχι από κοινού ως Ένωση, συνυπέγραφαν συμβάσεις, ουσιαστικά θα οδηγούμασταν στην κατάργησή της. Τα επόμενα χρόνια ο καθένας θα έκανε ό,τι ήθελε!

Ο αγώνας των εργαζομένων στον Τύπο αφορά λοιπόν όλους τους εργαζόμενους. Δεν είναι στενά κλαδική διεκδίκηση, αλλά έχει ευρύτερη πολιτική στόχευση, καθώς αντιμάχεται την επιστροφή της κοινωνίας στον Μεσαίωνα.

Τα συνδικάτα βρίσκονται αντιμέτωπα με νέες πραγματικότητες. Με αφορμή ή και άλλοθι τις τεχνολογικές εξελίξεις, εξαπολύεται επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας. Ο συντεχνιακός συνδικαλισμός, που επί χρόνια κυριάρχησε σε ιδιότυπη σύμπλευση με την εργοδοσία, διέρχεται βαθιά κρίση. Κρίση αξιοπιστίας, εκπροσώπησης, αλλά και στρατηγικής. Το σώμα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, κατακερματισμένο εδώ και χρόνια, αισθάνεται την πίεση και την ανασφάλεια από την κρίση και αναζητεί τρόπους αντίδρασης, συχνά με αντιφατικό τρόπο, όπως συμβαίνει σε περιόδους κρίσης. Ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες, λυδία λίθος για τους εργαζόμενους είναι η αυτονομία τους από τις αντιτιθέμενες επιχειρηματικές επιδιώξεις. Στον βάλτο, όταν τσακώνονται οι ιπποπόταμοι, την πληρώνουν οι βάτραχοι…

Η ανανεωτική ριζοσπαστική αριστερά, που αποτελεί βασική συνιστώσα του δημοκρατικού – ριζοσπαστικού συνδικαλιστικού ρεύματος στον χώρο των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ, συμμετέχει στις αναζητήσεις και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Η «Αυγή», οργανική δύναμη αυτού του χώρου, κυκλοφορεί σήμερα ως κατ’ ουσίαν απεργιακό φύλλο. Για να προβάλει τις προχθεσινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που προοιωνίζονται νέα φάση κοινωνικών διεργασιών και πολιτικών ανατροπών. Για να μην επιστρέψει η κοινωνία στον Μεσαίωνα. Για να ηττηθεί η ακραία νεοφιλελεύθερη επίθεση. Για να δημιουργηθούν συνθήκες προς μια νέα δυναμική πορεία εξόδου από την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η παρουσία της κυριακάτικης «Αυγής» στα περίπτερα σήμερα, όπως επί τόσα χρόνια καθημερινά, αποτελεί πολιτική πράξη υπεράσπισης των λαϊκών αγώνων και όχι κερδοσκοπική κίνηση. Έχουμε συνείδηση των ελλείψεων επικαιρότητας ενός φύλλου που κυκλοφορεί δύο μέρες πριν την κανονική έκδοσή του. Η «Αυγή» σταθερά, από θέση αρχής, έχει αποφύγει τη μετατροπή της σε σούπερ μάρκετ. Παραμένει αριστερή εφημερίδα γνώμης και αγώνα, που έχει καθήκον να υπάρχει στα περίπτερα, συχνά με θυσίες των εργαζομένων της, αλλά πάντοτε με την αμέριστη υποστήριξη των αναγνωστών της.

«Η ΑΥΓΗ»

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Δεκέμβριος 19, 2010 in Απεργία, Εκδότες, Η Αυγή

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: