RSS

Σε ενιαίο πλαίσιο κανόνων οι νέες μορφές διαφήμισης

20 Δεκ.
  • Το «πράσινο φως» για τη δημιουργία νέου αναθεωρημένου πλαισίου κανόνων στην Ε.Ε., για τις νέες μορφές διαφήμισης, άναψε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο εξέδωσε σχετικό ψήφισμα, παροτρύνοντας την Επιτροπή να εκδώσει ακόμα και νέα Οδηγία για την εμπορική επικοινωνία, προκειμένου να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές.

Στόχος του Κοινοβουλίου είναι να πιεσθούν τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν ένα αυστηρότερο πλαίσιο κανόνων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μορφές διαφήμισης, που συνιστούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές επικοινωνίας και τις οποίες όπως διαπιστώθηκε δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς το υφιστάμενο πλαίσιο.

  • Το νέο πλαίσιο

Το Ε.Κ. καλεί τα κράτη μέλη που δεν έχουν θέση σε εφαρμογή την Οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων να το πράξουν πάραυτα. Αναμένει με ενδιαφέρον τη δημοσίευση από την Επιτροπή της έκθεσης σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και υπογραμμίζει την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών (π.χ. η IPTV).

Στη χώρα μας η εν λόγω Οδηγία ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία πριν από 20 περίπου ημέρες, το θέμα ωστόσο της προβολής στα νέα μέσα (παροχής γραμμικών υπηρεσιών τηλεόρασης), είναι ακόμα ρευστό.

Επίσης ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην προβολή μέσα από το διαδίκτυο, όπου το Ε.Κ., καταγγέλλει την ανάπτυξη μιας «κρυφής» διαφήμισης στο Διαδίκτυο που δεν καλύπτεται από την οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (σχέσεις μεταξύ καταναλωτών), υπό τη μορφή μετάδοσης σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα, τα φόρουμ ή τα μπλογκ, το περιεχόμενο των οποίων είναι δύσκολο να διαφοροποιήσει κανείς από μια απλή γνώμη.

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο αυτή, στη χώρα μας εξετάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για το Διαδίκτυο στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα ρυθμιστούν και θέματα που αφορούν το διαφημιστικό τομέα.

Παράλληλα το Ε.Κ. εκφράζει την ανησυχία του για την τακτική χρήση της συμπεριφορικής διαφήμισης και την ανάπτυξη παρεισφρητικών διαφημιστικών πρακτικών (ανάγνωση του περιεχομένου των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, χρησιμοποίηση των κοινωνικών δικτύων και του γεωεντοπισμού, διαφημιστική επαναστόχευση) που συνιστούν επιθέσεις κατά της ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών, όπως επισημαίνεται.

Στο ψήφισμα, τονίζεται ότι η πρακτική της αυτορρύθμισης, η οποία σε μεγάλο μέρος σήμερα διέπει τον τρόπο λειτουργίας της επικοινωνίας, είναι μεν ένα δυναμικό, ευέλικτο και υπεύθυνο συμπλήρωμα στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που ωστόσο δεν αρκεί.

  • Τα νέα μέτρα

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω το Ε.Κ., ζητάεί από την Επιτροπή να απαγορεύσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το συντομότερο δυνατό, τη συστηματική και άνευ διακρίσεων αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα όλων των χρηστών που βρίσκονται εντός της ζώνης κάλυψης μιας διαφημιστικής αφίσας που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Bluetooth χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεσή τους.

Να διασφαλίσει ότι οι διαφημιστικές πρακτικές σέβονται το απόρρητο της ιδιωτικής αλληλογραφίας και τη νομοθεσία που εφαρμόζεται σε αυτό τον τομέα. Να θεσπίσει ένα σύστημα της Ε.Ε. για τη σήμανση των ιστοτόπων, σύμφωνα με το πρότυπο του σχεδίου European Privacy Seal, το οποίο θα πιστοποιεί τη συμμόρφωσή τους με τη νομοθεσία που αφορά την προστασία δεδομένων. Να δώσει ιδιαίτερη προσοχή, σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές διαφήμισης ή/και φορείς αυτορρύθμισης, στην παραπλανητική διαφήμιση.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Δεκέμβριος 20, 2010 in Διαφήμιση

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: