RSS

Στον επόμενο τόνο σκάνε αγωγές στο ALTER

30 Απρ.

Στις αίθουσες δικαστηρίων, στα ερτζιανά και στις ιστοσελίδες ή blogs παίζεται τις τελευταίες μέρες -και θα συνεχίσει για μέρες ακόμη- το δράμα του ALTER. Το κανάλι εξακολουθεί να εκπέμπει πρόγραμμα «κονσέρβα», μόνο επαναλήψεις κινηματογραφικών ταινιών, σειρών και παιδικών προγραμμάτων. Οσων προγραμμάτων δηλαδή βρίσκονται σε ισχύ τα πνευματικά δικαιώματα.

Οι 680 και πλέον εργαζόμενοι του σταθμού βρίσκονται σε οριακό σημείο, καθώς δεν διαφαίνεται καμία ελπίδα να πληρωθούν τους τέσσερις, πια, μήνες δεδουλευμένων και χθες, στη νέα γενική συνέλευσή τους, αναμενόταν να ληφθεί απόφαση για την κατάθεση μαζικών αγωγών κατά της ιδιοκτησίας του καναλιού. Ακούστηκε και η πρόταση να γίνει «κατάληψη» της συχνότητας του ALTER προκειμένου να βγει απεργιακό δελτίο ειδήσεων, που θα γνωστοποιήσει στο κοινό το πρόβλημα του καναλιού.

Παράλληλα, άρχισε να ξετυλίγεται μέσα από απίστευτες καταγγελίες πρώην φίλων και συμμάχων της τηλεοπτικής εταιρείας το κουβάρι της διαχείρισης του τηλεοπτικού σταθμού που περιμένει να μπει το οριστικό λουκέτο στον αέρα του ALTER, με χρέη άνω των 570 εκατ. ευρώ. Ψύχραιμος ο Νίκος Χατζηνικολάου, σε δραματικούς τόνους ο Κώστας Χαρδαβέλλας, σίφουνας αποκαλύψεων ο Γιώργος Τράγκας, είναι οι τρεις παρουσιαστές του ALTER που μίλησαν τις προηγούμενες ημέρες για τα όσα συμβαίνουν και όσα αναμένονται για την τύχη του καναλιού.

Κανείς τους δεν δίνει ελπίδα σωτηρίας για το ALTER. Το επόμενο βήμα θα δοθεί σε αίθουσες δικαστηρίων, καθώς οι παρουσιαστές που είχαν συμβόλαια και, όπως σήμερα αποκαλύπτεται, παραμένουν απλήρωτοι από πέντε μήνες έως και έναν χρόνο ετοιμάζονται να καταθέσουν αγωγές εναντίον της διοίκησης του καναλιού διεκδικώντας τις αμοιβές τους. Για περισσότερο από έναν χρόνο είναι απλήρωτη η Αννίτα Πάνια για τις δύο εκπομπές της στο AALTER, με το χρέος του σταθμού να φτάνει το ένα εκατομμύριο ευρώ, περισσότερους από πέντε μήνες οι Νίκος Χατζηνικολάου, Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, Γιώργος Τράγκας, Κώστας Χαρδαβέλλας, Γιώργος Αυτιάς. Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι από τους παρουσιαστές συζητάνε με τους δικηγόρους τους την κατάθεση αγωγών

Εναντίον ποιου θα στραφούν όμως; Δημόσια πλέον, ο κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών Γιώργος Κουρής στρέφεται εναντίον του πρώην διευθύνοντος συμβούλου και επίσης μετόχου του καναλιού Κώστα Γιαννίκου. Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι καταγγελίες του Γιώργου Τράγκα στην εκπομπή του στο ραδιόφωνο του Real, ιδιοκτησίας Real group, δηλαδή των Νίκου Χατζηνικολάου, Ανδρέα Γ. Κουρή, για τις συμφωνίες διαχείρισης του προγράμματος του ALTER. Οπως είπε ο δημοσιογράφος, ο Γιώργος Κουρής διαθέτει τιμολόγια και έγγραφα για τις συμφωνίες εξαγοράς προγράμματος, ταινιών και παιδικών προγραμμάτων. Τα προγράμματα αγόραζαν διαφημιστικές εταιρείες από την εταιρεία του Κ. Γιαννίκου Modern Times και τα μεταπουλούσαν στη συνέχεια στο ALTER με εμπορικό κέρδος 10%!

Και ενώ αναμένεται ότι οι καταγγελίες θα αυξηθούν, κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια πότε ακριβώς θα ρίξει μαύρο το κανάλι ή αν θα δηλώσει πτώχευση. Κάποια από τα σενάρια που κυκλοφορούν λένε για την εφαρμογή ενός plan b που διαθέτει ο Γιώργος Κουρής. Το μόνο που αναφέρεται ως βέβαιο είναι ότι οι τράπεζες έχουν αποκλείσει το σενάριο να συναινέσουν σε σχέδιο σωτηρίας μέσω νέας δανειοδότησης του ALTER.

  • Πόλεμος κρατικών και ιδιωτικών καναλιών με έπαθλο την HDTV

Η πρεμιέρα του νέου ψηφιακού καναλιού υψηλής ευκρίνειας ΕΡΤ HD, στο οποίο θα μεταδίδονται αθλητικά γεγονότα μείζονος σημασίας, άναψε το φιτίλι στη διαμάχη μεταξύ κρατικής τηλεόρασης και ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Η Ενωση Ιδιοκτητών (ΕΙΤΗΣΕΕ) με αναλυτική ανακοίνωσή της την περασμένη Τετάρτη επιτέθηκε με σφοδρότητα στα σχέδια της ΕΡΤ, κατηγορώντας την ότι μποϊκοτάρει τον κοινό συντονισμό και τη συνεργασία με την DIGEA για το στάδιο της ψηφιακής μετάβασης. Η ΕΙΤΗΣΕΕ καταγγέλλει την κρατική τηλεόραση τόσο για την εκπομπή υψηλής ευκρίνειας όσο και για το γεγονός ότι δεν σκοπεύει να σταματήσει τις αναλογικές εκπομπές από το Δοβρούτσι της Θεσσαλίας στις 27 Μαΐου.

Σε παρόμοιους επιθετικούς τόνους δόθηκε και η απάντηση της ΕΡΤ στα ιδιωτικά κανάλια. Η ΕΡΤ σημειώνει πως τηρεί απαρέγκλιτα τη νομοθεσία και τα ιδιωτικά κανάλια θα μπορούσαν, αν ήθελαν, να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Πέρα από τον νέο σε έντονους τόνους καβγά μεταξύ κρατικής και ιδιωτικής τηλεόρασης, αυτό που έχει σημασία για τους τηλεθεατές είναι ότι μέχρι και αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο για την ψηφιακή μετάβαση με σαφείς και ευκρινείς όρους για τους τηλεοπτικούς παίκτες, είτε τον κρατικό φορέα είτε τα ιδιωτικά κανάλια. Η ψηφιακή μετάβαση παραπαίει ανάμεσα σε συγκρούσεις συμφερόντων και ο τελικός αποδέκτης, ο τηλεθεατής, καλείται να διακρίνει το τηλεοπτικό μέλλον μέσα από ένα θολό τοπίο χωρίς κανόνες.

  • Calcurator

43,4% το μερίδιο του πασχαλιάτικου «Dancing with the stars» που παρακολούθησαν κατά μέσο όρο 1.440.000 άτομα και έδωσε την πρωτιά στον ΑΝΤ1 για τις εορταστικές τηλεοπτικές τηλεθεάσεις.

32,1% η θεαματικότητα του Σπύρου Παπαδόπουλου στη ΝΕΤ το βράδυ της Ανάστασης. Η εκπομπή «Στην υγειά μας», που είδαν κατά μέσο όρο 765.000 τηλεθεατές, είναι ο δεύτερος νικητής των εορταστικών τηλεοπτικών προγραμμάτων την περασμένη εβδομάδα.

235 δισ. δολάρια μετρήθηκε η δαπάνη για την οικιακή ψυχαγωγία σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη, έναντι 145 δισεκατομμυρίων το 2000. Η συνδρομητική τηλεόραση απορροφά τα μεγαλύτερα κονδύλια για την οικιακή ψυχαγωγία τόσο στην Αμερική όσο και στις χώρες της Ευρώπης.

17,3% θεαματικότητα ή 596.491 τηλεθεατές παρακολούθησαν το τελευταίο κεντρικό δελτίο του ALTER με τον Νίκο Χατζηνικολάου το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Ηταν και το μόνο δελτίο που μεταδόθηκε την περασμένη εβδομάδα στο κανάλι του Μπουρναζίου.

450.000 ευρώ θα είναι τα έσοδα της ΕΡΤ από την παράταση της συμφωνίας της με τον ΟΠΑΠ για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των τυχερών παιχνιδιών του Οργανισμού στο teletext της κρατικής τηλεόρασης για έναν ακόμη χρόνο.

21,8% ήταν το ποσοστό θεαματικότητας στο νεανικό κοινό 15 έως 44 ετών με το οποίο ο ΑΝΤ1 πήρε την πρωτιά τηλεθέασης στη ζώνη prime time την περασμένη εβδομάδα, έναντι 20,9% του Mega. Οι μέσοι όροι θεαματικότητας στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης στο συνολικό τηλεοπτικό κοινό ήταν αντίστοιχα 18,5% έναντι 21%.

  • ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ, Espresso, 30.4.2011
Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Απρίλιος 30, 2011 in Alter

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: