RSS

Διώξεις σε 15 πρώην στελέχη της ΕΡΤ

17 Μάι.
Διώξεις σε 15 πρώην στελέχη της ΕΡΤ
Προκλητικά bonus, εταιρείες-«φαντάσματα», αμαρτωλά φεστιβάλ, πανάκριβα λογότυπα και έρευνες-«μαϊμού» στο κατηγορητήριο

  • ΤΗΣ ΣONIAΣ XAΪMANTA, ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 14/5/2011

Ποινικές διώξεις κακουργηματικού ή πλημμεληματικού χαρακτήρα για 15 της προηγούμενης διοίκησης της ΕΡΤ άσκησε η εισαγγελέας πρωτοδικών Ελένη Σίσκου. Υστερα από έρευνα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (κ. Κουκάκης και Μανιάτης) για σπατάλη και διασπάθιση δημοσίου χρήματος με bonus, εταιρείες – «φάντασμα», αμαρτωλά φεστιβάλ, πανάκριβα λογότυπα και έρευνες που πληρώθηκαν αδρά και δεν έγιναν ποτέ, η Εισαγγελία Πρωτοδικών απήγγειλε κατηγορίες είτε κακουργηματικού είτε πλημεληματικού χαρακτήρα στους δεκαπέντε, μεταξύ των οποίων έξι στελέχη της διοίκησης την περίοδο 2005-2008, τέσσερις τεχνικοί σύμβουλοι και οι υπεύθυνοι ισάριθμων εταιρειών, που φέρονται να είχαν συνάψει ζημιογόνες συμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατηγορητήριο απαγγέλθηκε, εκτός από τον Χρ. Παναγόπουλο, σε προβεβλημένα πρώην στελέχη της διοίκησης της ΕΡΤ, μεταξύ των οποίων ο κ. Αντ. Ανδρικάκης, πρώην γενικός διευθυντής Ραδιοφωνίας, ο Γ. Χουλιάρας εντεταλμένος σύμβουλος, ο Γ. Υφαντής γενικός διευθυντής οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών, η Ευδοκία Πρωτόπαπα διευθύντρια του γραφείου του προέδρου της ΕΡΤ, ο Περ. Παπαδημητρίου πρώην διευθυντής παραγωγής, ο Απ. Μπάγιας προϊστάμενος Μουσικών Συνόλων κ.ά.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά ο Γ. Υφαντής διώκεται για πλημμέλημα. Μετά τις διώξεις, την υπόθεση αναλαμβάνει ο ανακριτής, ο οποίος ενδεχομένως και να επεκτείνει την έρευνα σε άλλες υποθέσεις ή ακόμη και να εγκαλέσει νέα πρόσωπα.

  • ΑΠΙΣΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Η πρώτη δικογραφία αφορά τα κακουργήματα της απιστίας στην υπηρεσία, κατά συναυτουργία και μη και κατ’ εξακολούθηση και μη, με ελάττωση της κρατικής περιουσίας (κατά 150.000 ευρώ) από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε… ιδιαίτερα τεχνάσματα. Στη δικογραφία είναι κατηγορούμενοι 14 πρόσωπα, ενώ η υπόθεση αφορά: Τέσσερις συμβάσεις που υπέγραψε η ΕΡΤ στις 24/1/2005 με ισάριθμα φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι ορίστηκαν τεχνικοί σύμβουλοι για τη σύνταξη μελέτης σχετικά με θέσεις εκπομπής της ΕΡΤ, προκειμένου να λάβει αδειοδότηση από την ΕΕΤΤ.

Σύμφωνα και με το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών της Διοίκησης, η μελέτη δεν παραδόθηκε ποτέ, ενώ η αμοιβή (18.300 ευρώ) εκταμιεύτηκε με προσκόμιση απλών αποδείξεων. Οι ιδιότητες των 3 εκ των 4 συμβούλων δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο και, επιπλέον, εντός της ΕΡΤ υπήρχε αρμόδια ομάδα για το θέμα, η οποία αγνοούσε την ύπαρξη των συμβούλων.

Διώξεις ασκούνται και για δύο συμβάσεις που υπέγραψε η ΕΡΤ με διαπραγμάτευση, το 2006, με την εταιρεία Backstage για το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και τη χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής, αξίας 232.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Το ένταλμα πληρωμής ήταν για ποσό 331.000 ευρώ (+ΦΠΑ). Αξιοσημείωτο είναι ότι προτού υπογραφεί η σύμβαση υπήρξε θετική εισήγηση στην ΕΡΤ για την εταιρεία παρ’ όλο που η επιχείρηση φαίνεται να συστάθηκε ενάμιση μήνα μετά την εισήγηση!

  • Μοίραζαν bonus

Τα στελέχη μοίραζαν μπόνους με συνοπτική αιτιολογία, που επαναλαμβάνεται κάθε φορά -για την επίτευξη των στόχων της εταιρείας- σε δημοσιογράφους, συμβούλους και διευθυντικά στελέχη. Οι αμοιβές δίνονταν κατά παράβαση του γενικού κανονισμού, καθώς δεν προϋπήρχε γνωστοποίηση των αποφάσεων. Κάποιοι φαίνεται να εισέπραξαν 2 και 3 φορές μπόνους, και κάποιοι να λαμβάνουν το ανώτατο ποσό που προβλέπεται.

Η δεύτερη δικογραφία αφορά το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και σχετίζεται με τέσσερις συμβάσεις που υπέγραψε η ΕΡΤ την περίοδο 2007-2008 με τη βρετανική εταιρεία Redbee. Οι συμβάσεις, κόστους 1,5 εκατ. ευρώ, αφορούσαν τον ανασχεδιασμό των λογοτύπων όλων των καναλιών της ΕΡΤ.

Η υπόθεση αφορά τέσσερις συμβάσεις που υπέγραψε η ΕΡΤ στις 24/1/2005 με ισάριθμα φυσικά πρόσωπα, τα οποία ορίστηκαν τεχνικοί σύμβουλοι για τη σύνταξη μελέτης σχετικά με θέσεις εκπομπής της ΕΡΤ, προκειμένου να λάβει αδειοδότηση από την ΕΕΤΤ.

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Μαΐου 17, 2011 in Διώξεις, Διαφθορά, ΕΡΤ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: