RSS

Πού πάει η ΕΣΗΕΑ;

30 Μάι.

Μέσα & Media

  • Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΑΚΗ
  • Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Πέτυχε η εγχείρηση στην ΕΣΗΕΑ, αλλά για την πορεία του ασθενή δεν είμαι και τόσο σίγουρος.

Δεν είναι μόνο ότι προσήλθαν μόνο 3.365 συνάδελφοι και συναδέλφισσες για να ψηφίσουν, έναντι 3.940 το 2009, όσο και ότι με βάση τα αποτελέσματα πιο εύκολα θα αγκαλιαστούν ο Αδαμίδης με τον Μπέο παρά θα επιτευχθεί συμφωνία για συγκρότηση του εντεκαμελούς διοικητικού συμβουλίου. Τέλος πάντων, στους νικητές των εκλογών πρέπει να καταγράψουμε τη φίλα προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» με 2 έδρες (από μία), τη νεότευκτη και κάτι παραπάνω από αριστερή «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» που κέρδισε έδρα, τη φίλα προσκείμενη στο ΚΚΕ «Δημοσιογραφική Συνεργασία» με 2 έδρες (είχε δύο, αλλά με τη συνεργασία άλλων αριστερών δυνάμεων) και τους «Μαχόμενους Δημοσιογράφους» (οι «άλλες αριστερές δυνάμεις», που κατέβηκαν σόλο υπό την ηγεσία της Νανάς Νταουντάκη). Ηττημένοι είναι η κεντροδεξιά παράταξη «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία» με 2 έδρες (είχε 4, αλλά από το συνδυασμό έλειπαν οι Σόμπολος, Μαγιάση και Βλαβιανός) και η κεντροαριστερή «Δημοσιογραφική Ενότητα» που έχασε την έδρα της. Ούτε ηττημένοι ούτε νικητές, είναι η «Συσπείρωση» που έμεινε στις 2 έδρες από 3 αλλά κέρδισε την πρωτιά και δικαιούται να ζητάει προεδρία και η νεότευκτη κεντροαριστερή «Δημοσιογραφική Μεταρρύθμιση» (πρώην τμήμα της «Συσπείρωσης» σε μεγάλο βαθμό) που κέρδισε μεν έδρα, αλλά περίμενε μάλλον κάτι καλύτερο με το σχετικώς λαμπερό ψηφοδέλτιό της.

Δεν το έχω δει με τα ματάκια μου, αλλά διαδρομιστές με όραση ιέρακος επιμένουν ότι στο ρυθμιστικό για τα ΜΜΕ νομοσχέδιο που θα κατεβάσει κάποτε προς ψήφιση ο Τηλέμαχος Χυτήρης, θα περιλαμβάνονται διατάξεις νομιμοποίησης των ιατρικών και δικηγορικών διαφημίσεων. Το οποίον σημαίνει ότι θα ζήσουμε καταστάσεις όπως Αμερική, σε σποτάκια τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά, συν καταχωρίσεις τύπου, να προβάλλουν τα προτερήματα κάποιων γιατρών, κάποιων νοσοκομείων, κάποιων διαγνωστικών κέντρων, κάποιων νομικών, κάποιων δικηγορικών γραφείων. Και βεβαίως, δεν περιμένω τοπ κλας χειρουργούς και δικηγόρους να διαφημίσουν τις υπηρεσίες τους, αλλά οι κάθε λογής «πλαστικοί» και όσοι ασχολούνται με τα «claims» (βλέπε πάσης φύσεως αποζημιώσεις) θα πλημμυρίσουν χαρτί και ραδιοκύματα. Πράγμα που εξηγεί αφενός την ηρεμία με την οποία αντιμετωπίζουν το μέλλον έντυπα συναφών με τα ανωτέρω αντικειμένων και αφετέρου την πρεμούρα διαφόρων mediaνθρώπων να χωθούν στο κόλπο εγκαίρως.

Εγραφε η επιστολή της Ιεράς Συνόδου προς τον Λάμπη Ταγματάρχη, με αφορμή τη διακοπή της εκπομπής «Αρχονταρίκι»: «Εις μίαν χώραν με συντριπτικήν πλειοψηφίαν Ορθοδόξου Χριστιανικού πληθυσμού δεν είναι λογικόν, ούτε δίκαιον, να απουσιάζει από το πρόγραμμα των κρατικών τηλεοπτικών διαύλων μια εκπομπή διαλόγου και προβληματισμού βασιζόμενη εις την Ελληνορθόδον Παράδοσιν». Ας μην ανησυχούν όμως οι Αγιοι Πατέρες. Ετσι και το Αγιο Πνεύμα φωτίσει το δ.σ. της ΕΡΤ, λίαν συντόμως η Ελληνορθόδοξος Παράδοσις, θα ξαναβρεί τη θέση της στα προγράμματα του Ραδιομεγάρου. Αρκεί να ειπωθεί το «ναι» σε μία από τις προτάσεις για εκπομπές που αφίχθησαν προσφάτως στην Αγία Παρασκευή και αφορά …βίους Αγίων. Μάλιστα, καλά το διαβάσατε, δεν κάνουν πουλάκια τα μάτια σας, για βίους Αγίων γίνεται λόγος, δραματοποιημένους, με ηθοποιούς και αφήγηση, κάτι σαν το «1821» του ΣΚΑΪ δηλαδή, μείον το κλείσιμο του ματιού στους αλλόθρησκους. Το ενδιαφέρον της υποθέσεως είναι ότι την πρόταση υπέγραφε γνωστός συνάδελφος που συχνά πυκνά προσφέρει τα φώτα του στα μεσημεριανάδικα!

«Η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν σημαίνει ότι ένα δελτίο ειδήσεων μπορεί να λειτουργήσει ως ειδωλοσκόπιο στο οποίο οι ειδήσεις εμφανίζονται σε συμμετρική διάταξη από άποψη χρόνου και περιεχομένου. Υπερβολή όμως, αν και καταστρατήγηση της έννοιας της είδησης, αποτελούν τα μονοθεματικά δελτία της εμπορικής τηλεόρασης, που αποβλέπουν στην επίτευξη υψηλής τηλεθέασης». Αυτά διαβάζω από την εισήγηση της Αννας Παναγιωταρέα στο συνέδριο «Δημοκρατία και ΜΜΕ» (μόλις κυκλοφόρησαν τα πρακτικά του μέσω των εκδόσεων Λιβάνη) και συμφωνώ απολύτως. Μήπως πρέπει να με κοιτάξει γιατρός;

Ανακοινώθηκε στα στελέχη της «Εξέδρας» η κατ’ αρχήν συμφωνία για μεταβίβαση της εφημερίδας στον Μιχάλη Ανδρουλιδάκη. Το deal αναμένεται να οριστικοποιηθεί αύριο.

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Μαΐου 30, 2011 in ΕΣΗΕΑ, Εκλογές

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: